BME honlap| Telefonkönyv | Oldaltérkép | HU | EN
2024. június 17. hétfő   ·   2023/2024 II. félév 21. hete   ·   Félfogadási idő a mai napon: 09:00–15:00
Neptun üzemidő

00:00 – 04:00 rendes üzem

04:00 – 06:00 üzemszünet

06:00 – 24:00 rendes üzem

Az ettől való rendkívüli eltéréseket a hírek között jelentetjük meg.

NYELVOKTATÁS – NYELVVIZSGA – FORDÍTÓKÉPZÉS

2023/2024

Idegen Nyelvi Központ

Minden, ami nyelv, egy helyen: a nyelvtanulási lehetőségektől kezdve a nyelvvizsgákon át a szakfordító- és tolmácsképzésekig.

 

I. (SZAK)NYELVOKTATÁS

Tervezd meg időben, milyen (szak)nyelvtudásra lesz később szükséged – ne az állásinterjún derüljön ki, hogy nem éltél a lehetőséggel! Gyere az Idegen Nyelvi Központ (www.inyk.bme.hu) Neptunon keresztül elérhető nyelvi kurzusaira! Tanulhatsz általános nyelvet és szaknyelvet is, és a nyelvvizsgára is felkészítünk! Kétféle kurzust vehetsz fel nálunk: 0 kredites kurzusokat és kredites kurzusokat.

Kredites kurzusok – szaknyelv

Ha már rendelkezel B2 tudásszinttel, választhatod a nyelvi kredites tárgyakat, heti 1x2 órában. E tárgyak az egyetemi tanulmányokhoz kapcsolódó nyelvhasználatot, a munkához kapcsolódó kommunikációt vagy a szakmai nyelvhasználatot fejlesztik. A részletes kínálatról itt olvashatsz: http://inyk.bme.hu/nyelvi-kreditek-gyujtese

E kurzusokat az egyetem nappali képzéses hallgatói tanulmányaik alatt bármikor térítésmentesen felvehetik, tehát nem kerülnek nyelvi egységbe. Mindegyik 2 kredit értékű, felvételi szabályaik megegyeznek az egyetem többi szabadon választott tárgyáéval.

0 kredites kurzusok – általános nyelv

A 0 kredites tárgyak keretében angol, francia, német, olasz vagy spanyol nyelvet (és külföldi hallgatóként magyar mint idegen nyelvet) tanulhatsz heti 1x2 órában vagy 2x2 órában. Ezeknek a kurzusoknak a felvételét az egyetem ingyenes támogatási egységekkel biztosítja nappali képzéses hallgatóinak!

 

 Alapképzések (BSc/BA)

 8 egység

1*2 óra = 1 egység / 2*2 óra = 2 egység

(egész szemeszterre értendő)

 

(Az ingyenes egységek felhasználása után a hallgatói normatíva alapján megszabott összegért – a mindenkori normatíva 8%-ért – vásárolhatók újabb egységek).

 

 Mesterképzés (MSc/MA)

 4 egység

 Osztatlan képzés

 12 egység

 Doktorandusz képzés

 4 egység

 

II. BME NYELVVIZSGA

A BME saját akkreditált Nyelvvizsgaközpontjában 6 nyelvből tehetsz általános vagy szaknyelvi vizsgát alap-, közép- és felsőfokon. További részleteket itt találsz: www.bmenyelvvizsga.bme.hu

 

III. SZAKFORDÍTÓ- ÉS TOLMÁCSKÉPZÉSEK

Ha már az alapdiplomád megvan, tovább fejlesztheted nyelvtudásod, és még egy piacképes végzettséget is szerezhetsz a mesterképzéssel párhuzamosan elvégezhető szakirányú tolmács- és fordítóképzéseink keretében:  www.tfk.bme.hu

 

Tervezd meg!

Saját érdeked, hogy alaposan megtervezd a nyelvi képzésedet, hogy a rendelkezésedre álló ingyenes támogatási egységeket minél jobban kihasználhasd. Ebben természetesen nagyon szívesen segítünk!

 

  1. Honnan fogom tudni, mi való nekem? Mire jelentkezhetek?

A nyelvtudásod szintjét az Idegen Nyelvi Központ honlapján (http://inyk.bme.hu/szintfelmerok) található szintfelmérő tesztek segítségével saját magad is felmérheted! A tárgyak rövid leírását elolvashatod a Neptunon minden egyes tárgynál.

 

  1. Mik a pontos szabályok?

A nyelvi alapoktatás tárgyainak felvételi és teljesítési szabályairól itt olvashatsz: http://inyk.bme.hu/oktatas/hallgatoi-nyelvoktatas/targyfelvetel

 

  1. Ha 0 kredites kurzust szeretnék, honnan tudom, hogy hány nyelvi egységem van?

A  saját Neptun webfelületeden találhatod a rendelkezésedre álló ingyenes egységek számát: 

Itt : Saját adatok / Személyes adatok ablakban / alul: Ex15 - 17 - 19 - 21 illetve Ex18 - 20 - 22 pontoknál  INYE = idegen nyelvi egység kódolással.

 

  1. Hogyan tudom felvenni a nyelvi tárgyakat (kreditest és 0 kreditest egyaránt)?

A tantárgyfelvétel a Neptun rendszerben önállóan történik, a beiratkozást követően. A nyelvi kurzusokat a nappali képzésben résztvevők megtalálják a Mintatanterveik között Nyelvi tárgyak  néven. A többi képzés hallgatója a Minden intézményi tárgy opció bejelölésével a tárgykódok alapján kereshet rá a tárgyakra.

 

  1. Ha még mindig bizonytalan vagy: keress minket az alábbi elérhetőségeken!

 

Keress minket!

inyk@gtk.bme.hu

+ 36 1/463 31 42 (Ha nyáron nem tudsz elérni minket, írj nekünk, arra mindig válaszolunk!)

BME Idegen Nyelvi Központ, 1111 Budapest, Egry József utca 1. „E” épület, IX. emelet/905.

www.inyk.bme.hu