BME honlap| Telefonkönyv | Oldaltérkép | HU | EN
2024. július 14. vasárnap   ·   2023/2024 II. félév 24. hete   ·   Ma nincs félfogadás
Neptun üzemidő

00:00 – 04:00 rendes üzem

04:00 – 06:00 üzemszünet

06:00 – 24:00 rendes üzem

Az ettől való rendkívüli eltéréseket a hírek között jelentetjük meg.

DIÁKIGAZOLVÁNY


Diákigazolvány-igénylés menete

A diákigazolvány díjmentes, és minden olyan hallgató igényelheti, aki aktív jogviszonnyal rendelkezik magyarországi felsőoktatási intézményben.

Az igénylés benyújtása előtt NEK (Nemzeti Egységes Kártyarendszer)-azonosítóra van szükség, mely az Okmányirodában díjmentesen igényelhető.
Igényléshez szükséges dokumentumok: személyi igazolvány (vagy útlevél/jogosítvány) és lakcímkártya.
A NEK adatlap 5 évig érvényes, későbbiekben további igényléshez is használható (ha elveszett, díjmentesen kérhető másokat).
Új NEK azonosító beszerzése szükséges személyes adat változás esetén, vagy a fénykép és az aláírás érvényességi idejének lejárta után.

  vissza

Diákigazolvány-igénylés a Neptun-rendszerben

Szükséges a NEK-azonosító, a Neptunban szereplő adatok ellenőrzése és lakcímkártya.
Ügyintézés / Diákigazolvány igénylés menüpontban indítható az igénylés. (A NEK-azonosító beírásakor a kötőjeleket ki kell hagyni.)
Az egyetem a leadott igényléseket a FIR-rendszeren keresztül továbbítja gyártásra.

  vissza

A diákigazolvány gyártásának nyomonkövetése

Az igenyles.diakigazolvany.hu honlapon, illetve a Neptun-rendszerben az Információk menüpont alatt található Lekérdezések/Információk almenü alatt megtalálható Élő_igénylések lekérdezés futtatásával. (A lekérdezés az igénylést követő nap után válik elérhetővé.)
A felületen az igazolvány legyártásáig követheti nyomon az igénylés aktuális státuszát.

Az elküldött diákigazolvány igénylés a személyi és lakcímnyilvántartással összevetésre kerül, és csak a karakterre egyező adatú igénylés továbbítható gyártásra.
A hibamentes ügyintézés érdekében felkérünk minden érintett hallgatót személyes adatainak, és lakcím(ei)nek pontos megadására, fokozott ellenőrzésére.

  vissza

Ideiglenes igazolvány igénylése

A diákigazolvány elkészültéig kiadott igazolás az állandó igazolvány igénylése után kérhető a Neptunban, a 066 Diákigazolvány igazolás kérése kérvényben.
Az elkészült igazolás a kérelem elfogadása után személyesen vehető át a Központi Tanulmányi Hivatalban (R épület-Aula, „diákigazolvány ügyek” hívógomb), de van lehetőség a belföldi postázásra is, melynek díja 500,-Ft, ami a Neptunban kerül kiírásra.
Az ideiglenes igazolás felhasználási ideje maximálisan 60 nap. Lejárta után (csak az állandó igazolvány megérkezéséig), új igényelhető.

Vidéki helyszínű oktatás vagy szakmai gyakorlat miatti igazolás szintén a 066 Diákigazolvány igazolás kérése kérvényben kérhető.
Akkor adható be, ha az oktatás, gyakorlati képzés (pl. szakmai gyakorlat) helyszíne nem Budapesten van.
Ebben az esetben a kérelemhez csatolni kell a gyakorlatot szervező egyetemi szervezeti egység által aláírt iratot (amiből a helyszín megállapítható). Ha ilyennel nem rendelkezik, kérjük, adja meg a gyakorlatról információval rendelkező egyetemi munkatárs adatait.
Az elkészült igazolás a kérelem elfogadása után személyesen vehető át a Központi Tanulmányi Hivatalban (R épület-Aula, „diákigazolvány ügyek” hívógomb), de van lehetőség a belföldi postázásra is, melynek díja 500,-Ft, ami a Neptunban kerül kiírásra.
Az ideiglenes igazolás felhasználási ideje maximálisan 60 nap. Lejárta után szüksége esetén, új igényelhető.

  vissza

Diákigazolvány átvétele

Az átvételről lehetőségéről minden esetben értesítést küld a KTH.
Amennyiben ez nem érkezett meg (függetlenül az igazolvány státuszától), még nem vehető át!
Diákigazolvány postán való küldésére nincs lehetőség!
Meghatalmazott által átvehető, lehetőség szerint eredeti meghatalmazást hozzon magával. 
Meghatalmazás honlapunkról letölthető.

  vissza

Érvényesítés

Az igazolvány félévekre érvényesíthető az ügyintézőktől átvehető hologramos matricákkal. Az átvételt minden esetben aláírással kell igazolni, matrica csak az igazolványra ragasztva adható át.
A matricát csak aktív státuszú hallgatók kaphatják (passzív félévre nem jár).

  vissza

Diákigazolványra való jogosultság

Amennyiben, a hallgató jogviszonya az őszi félévben szűnik meg, akkor a hallgatói jogviszony megszűnését követő március 31-ig, ha a tavaszi félévben szűnik meg, a hallgatói jogviszony megszűnését követő október 31-ig jogosult diákigazolványra.

Viszont, ha az igazolvány használatára jogosító jogviszony megszűnését követően, a következő félévben (diákigazolványra való jogosultsági időn belül) ismét ugyanazzal a intézménnyel létesít új jogviszonyt – és a diákigazolványon feltüntetett adattartalom változatlanul megfelel a valóságnak –, diákigazolványa a továbbiakban is érvényes.

  vissza

Diákigazolvány érvényessége

Diákigazolványok a felsőoktatásban legfeljebb a kiállítás napjától számított 9. év március 31. napjáig érvényesek.

  vissza

Hallgatói jogviszony igazolása diákigazolvánnyal 

A családok ügyintézésének egyszerűsítésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2023. évi XXVIII. törvény, 2023. szeptember 1. napjától hatályos változása, hogy a hatósági és egyéb ügyekben a hallgatói jogviszony érvényes diákigazolvánnyal vagy az azt helyettesítő OKTIG rendszerből kiállított QR kódos igazolással (ideiglenes diákigazolvány) igazolható.

Jogviszonyigazolás ezekben az ügyekben kivezetésre kerül.

Továbbiakban nem csak az utazási és kereskedelmi kedvezményeket igénybe vevő hallgatóknak kell diákigazolványt igényelni, hanem minden olyan személynek, aki az alábbiakban felsorolt szolgáltatásokat igénybe kívánja venni.

Érvényes diákigazolvánnyal igazolható ügytípusok részletes listája, az alábbi felületen érhető el: https://www.diakigazolvany.hu/pub_bin/dload/csaladok_ugyintezese/csaladok_ugyintezes_ugytipusok.pdf 

További információk a rendelettel összefüggésben: 

https://www.diakigazolvany.hu/iskolaknak/felsooktatas/elektronikus_igenyles/csaladok_ugyintezese

  vissza

DIÁKIGAZOLVÁNYHOZ KAPCSOLÓDÓ UTAZÁSI KEDVEZMÉNYEKRŐL

2024. március 1. napján hatályba lépett a 38/2024. (II.29.) Korm. rendelet a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről, amely a diákigazolványhoz kapcsolódó utazási kedvezményekről rendelkezik.

A nappali és esti munkarendű hallgatók 90%-os helyközi bérletkedvezményre jogosultak ha az oktatási igazolványokról szóló 362/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet szerinti érvényes diákigazolvánnyal vagy az ott meghatározott igazolással rendelkeznek.

A jogszabály a felsőoktatási intézményben levelező munkarendben tanulók részére nem biztosít kedvezményes utazásra való jogosultságot, közülük a 25. év alattiak az életkor alapú kedvezményt vehetik igénybe.

Egyéb kedvezményekről a rendeletben kaphatnak felvilágosítást.

vissza