BME honlap| Telefonkönyv | Oldaltérkép | HU | EN
2024. február 22. csütörtök   ·   2023/2024 II. félév 4. hete   ·   Félfogadási idő a mai napon: 09:00–15:00
Neptun üzemidő

00:00 – 04:00 rendes üzem

04:00 – 06:00 üzemszünet

06:00 – 24:00 rendes üzem

Az ettől való rendkívüli eltéréseket a hírek között jelentetjük meg.

DIÁKIGAZOLVÁNY


Diákigazolvány-igénylés menete

A diákigazolvány díjmentes, és minden olyan hallgató igényelheti, aki aktív jogviszonnyal rendelkezik magyarországi felsőoktatási intézményben.

Az igénylés benyújtása előtt NEK (Nemzeti Egységes Kártyarendszer)-azonosítóra van szükség, mely az Okmányirodában díjmentesen igényelhető.
Igényléshez szükséges dokumentumok: személyi igazolvány (vagy útlevél/jogosítvány) és lakcímkártya.
A NEK adatlap 5 évig érvényes, későbbiekben további igényléshez is használható (ha elveszett, díjmentesen kérhető másokat).
Új NEK azonosító beszerzése szükséges személyes adat változás esetén, vagy a fénykép és az aláírás érvényességi idejének lejárta után.

Diákigazolvány-igénylés a Neptun-rendszerben

Szükséges a NEK-azonosító, a Neptunban szereplő adatok ellenőrzése és lakcímkártya.
Ügyintézés / Diákigazolvány igénylés menüpontban indítható az igénylés. (A NEK-azonosító beírásakor a kötőjeleket ki kell hagyni.)
Az egyetem a leadott igényléseket a FIR-rendszeren keresztül továbbítja gyártásra.

A diákigazolvány gyártásának nyomonkövetés

Az igenyles.diakigazolvany.hu honlapon, illetve a Neptun-rendszerben az Információk menüpont alatt található Lekérdezések/Információk almenü alatt megtalálható Élő_igénylések lekérdezés futtatásával. (A lekérdezés az igénylést követő nap után válik elérhetővé.)
A felületen az igazolvány legyártásáig követheti nyomon az igénylés aktuális státuszát.

Az elküldött diákigazolvány igénylés a személyi és lakcímnyilvántartással összevetésre kerül, és csak a karakterre egyező adatú igénylés továbbítható gyártásra.
A hibamentes ügyintézés érdekében felkérünk minden érintett hallgatót személyes adatainak, és lakcím(ei)nek pontos megadására, fokozott ellenőrzésére.

Ideiglenes igazolvány igénylése

A diákigazolvány elkészültéig kiadott igazolás az állandó igazolvány igénylése után kérhető a Neptunban, a 066 Diákigazolvány igazolás kérése kérvényben.
Az elkészült igazolás a kérelem elfogadása után személyesen vehető át a Központi Tanulmányi Hivatalban (R épület-Aula, „diákigazolvány ügyek” hívógomb), de van lehetőség a belföldi postázásra is, melynek díja 500,-Ft, ami a Neptunban kerül kiírásra.
Az ideiglenes igazolás felhasználási ideje maximálisan 60 nap. Lejárta után (csak az állandó igazolvány megérkezéséig), új igényelhető.

Vidéki helyszínű oktatás vagy szakmai gyakorlat miatti igazolás szintén a 066 Diákigazolvány igazolás kérése kérvényben kérhető.
Akkor adható be, ha az oktatás, gyakorlati képzés (pl. szakmai gyakorlat) helyszíne nem Budapesten van.
Ebben az esetben a kérelemhez csatolni kell a gyakorlatot szervező egyetemi szervezeti egység által aláírt iratot (amiből a helyszín megállapítható). Ha ilyennel nem rendelkezik, kérjük, adja meg a gyakorlatról információval rendelkező egyetemi munkatárs adatait.
Az elkészült igazolás a kérelem elfogadása után személyesen vehető át a Központi Tanulmányi Hivatalban (R épület-Aula, „diákigazolvány ügyek” hívógomb), de van lehetőség a belföldi postázásra is, melynek díja 500,-Ft, ami a Neptunban kerül kiírásra.
Az ideiglenes igazolás felhasználási ideje maximálisan 60 nap. Lejárta után szüksége esetén, új igényelhető.

Diákigazolvány átvétele

Az átvételről lehetőségéről minden esetben értesítést küld a KTH.
Amennyiben ez nem érkezett meg (függetlenül az igazolvány státuszától), még nem vehető át!
Diákigazolvány postán való küldésére nincs lehetőség!
Meghatalmazott által átvehető, lehetőség szerint eredeti meghatalmazást hozzon magával. 
Meghatalmazás honlapunkról letölthető.

Érvényesítés

Az igazolvány félévekre érvényesíthető az ügyintézőktől átvehető hologramos matricákkal. Az átvételt minden esetben aláírással kell igazolni, matrica csak az igazolványra ragasztva adható át.
A matricát csak aktív státuszú hallgatók kaphatják (passzív félévre nem jár).

Hallgatói jogviszony igazolása diákigazolvánnyal 

A családok ügyintézésének egyszerűsítésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2023. évi XXVIII. törvény, 2023. szeptember 1. napjától hatályos változása, hogy a hatósági és egyéb ügyekben a hallgatói jogviszony érvényes diákigazolvánnyal vagy az azt helyettesítő OKTIG rendszerből kiállított QR kódos igazolással (ideiglenes diákigazolvány) igazolható.

Jogviszonyigazolás ezekben az ügyekben kivezetésre kerül.

Továbbiakban nem csak az utazási és kereskedelmi kedvezményeket igénybe vevő hallgatóknak kell diákigazolványt igényelni, hanem minden olyan személynek, aki az alábbiakban felsorolt szolgáltatásokat igénybe kívánja venni.

Érvényes diákigazolvánnyal igazolható ügytípusok részletes listája, az alábbi felületen érhető el: https://www.diakigazolvany.hu/pub_bin/dload/csaladok_ugyintezese/csaladok_ugyintezes_ugytipusok.pdf 

További információk a rendelettel összefüggésben: 

https://www.diakigazolvany.hu/iskolaknak/felsooktatas/elektronikus_igenyles/csaladok_ugyintezese