BME honlap| Telefonkönyv | Oldaltérkép | HU | EN
2022. január 25. kedd   ·     ·   Félfogadási idő a mai napon: 08:00–12:00
Légy naprakész!
Hallgatói app
Neptun üzemidő

00:00 – 04:00 rendes üzem

04:00 – 06:00 üzemszünet

06:00 – 24:00 rendes üzem

Az ettől való rendkívüli eltéréseket a hírek között jelentetjük meg.

DIÁKHITEL

 

A diákhitel finanszírozása és a BME pénzügyi rendszere 2021-ben sok változáson ment keresztül, és a 2021/22 tanévben még lehetnek változások.

Kérjük, kövesse figyelemmel a KTH által készített tájékoztatóinkat honlapunkon!


Szerződéskötés

Javasoljuk a Neptunból elindítva az ügyfélkapun keresztül történő szerződéskötést a felvételi vagy az átsorolási határozat kézhezvételét követően haladéktalanul, hogy a tandíjkiírás már a Felsőoktatási Információs Rendszertől (FIR) kapott adatok alapján, egy részletben történhessen meg. További részletek a Díjkiírás a Neptunban-nál olvashatók.

A KTH-ban személyes szerződéskötésre jelenleg nincs lehetőség.

18 éven aluliak szerződéskötése

Kiskorú hitelfelvevő az alábbi nyilatkozat kitöltésével igényelhet a szerződéskötési helyeken diákhitel szerződést:

Hozzájáruló nyilatkozat hallgatói hitelszerződés megkötéséhez kiskorú hitelfelvevő esetén

 

Adategyeztetés a BME-vel

A hallgatói adatokat a Diákhitel Központ (DHK) a FIR-tőlkapja, a BME-vel a külön intézményi adategyeztetés (státusz, tandíj) megszűnt.

Szerződéskötéssel kapcsolatos elutasító határozatot a DHK küld, ahhoz a KTH-nak nincs köze. Az elutasító határozatban foglaltakról a DHK tud felvilágosítást adni, a KTH nem!

A FIR-be adatfeladás rendszeresen történik, a Neptunban végrehajtott státuszváltozások nem eredményeznek azonnali adatmódosulást a FIR-ben és a DHK-nál.

Szabad felhasználású diákhitel (DH1)

A FIR adatok alapján a DHK automatikusan utalja a diákhitelt.


Kötött felhasználású diákhitel (DH2)

Díjkiírás a Neptunban

Akiknek a Diákhiteles státuszát a FIR-től már megkapta a KTH, azoknak az önköltségi díj 1. és 2. részlete, a kredit alapú tandíj kiírásakor, egyösszegben kerül kiírásra a Neptunban.

Adategyeztetés

A félév második felében, (november, április) során, már a kredit alapú költségtérítés is kiírásra kerül, ekkor a KTH a hallgató státuszán kívül, a Neptunban kiírt költségtérítési díjakat (költségtérítés első és második részlet) is továbbítja a FIR-be, a DHK az átadott adatok alapján utalja át a BME-nek a tandíjakat.

Szerződésszám rögzítése kiírt tételhez

A DHK által küldött adatközlést kérő adatcsomagok Neptunos egyeztetését követően íródnak be a kiírt tételekhez a szerződésszámok. A szerződésszámmal rendelkező tételeket saját maguk nem tudják a Neptunon keresztül befizetni.

Szerződésszám törlése a Neptunból tételjóváírást megelőzően

A DHK által fedezett tételekről számla készül az átutalt diákhitelek jóváírásakor. Számlakészítés előtt a DHK külön adatbázist küldd azokról a tételekről, melyeket az előzetes egyeztetéstől eltérően, mégsem fog finanszírozni, pl. DHK felé fennálló törlesztéselmaradás miatt. A finanszírozás elmaradásának okáról a DHK tud felvilágosítást adni, a KTH nem!

Türelmi idő

A szerződésszám kiírt tételhez történő rögzítését követően a lejárt fizetési határidő 90 napig nem számít aktív tartozásnak, azaz a vizsgajelentkezést, tárgyfelvételt nem akadályozza meg. Ezen időn belül a DHK vagy finanszírozza a tandíjrésztételeket, vagy a szerződésszám a DHK értesítése alapján törlésre kerül a kiírt tételtől.

Tételjóváírás a Neptunban

A Diákhitel Központ várhatóan a FIR-es adatfeladást követően, az őszi félévben XI. a tavaszi félévben IV. hó közepén utalja a BME felé a kötött felhasználású diákhitelt. Az átutalás beérkezését követően adategyeztetés történik, ezt követően lehetséges a számlakészítés és a Neptunban a kiírt tétel(ek) teljesítetté tétele XI. illetve IV. 30-ig.

Mivel DH2 esetén, a szerződés számok korrekciója kézzel történik, ezért lehetséges, hogy ismerős/barát tétele már rendezett a Neptunban. A részben kézi adatkorrekció miatt minden DH2 szerződéssel rendelkezőtől türelmet kérünk.

Megbontott, kiírt befizetési tételek (DHK finanszírozott, mégis aktív a tétel)

Felhívjuk figyelmét, amennyiben szerződéskötéskor a Neptunban kiírt tétel(ek)nél alacsonyabb összegre történt a szerződéskötés kötött felhasználású diákhitel esetén, úgy a Neptun rendszer automatikusan megbontja adategyeztetés során a Neptunban kiírt tételt, egy a szerződés szerinti maximum összeg és egy a még a hallgató által befizetendő tételre. A kiírt főtétel akkor válik teljesítetté, ha mind a DHK által utalt összeg jóváírásra került, mind a hallgató saját maga befizeti a Neptun rendszeren keresztül kiírt résztételt.

101/2 Kérelem, DIÁKHITELBŐL fedezendő TANDÍJ befizetési határidejének a módosítása

A kérelem a 2021/22 tanévtől nem adható be. A kérelem beadására nincs szükség a Tandíj kiírás-nál olvasható 90 napos türelmi időre tekintettel.

Mivel a szabad felhasználású diákhitel utalása a korábbiakhoz képest felgyorsult (nem a hónap közepén egyszer utalja a DHK), ezért DH1 finanszírozás esetén sem szükséges a befizetési határidő módosítás, a bankszámlára befolyt diákhitelből a tandíj befizethető.

Számlázás

A DHK által fedezett tételekről számla készül az átutalt diákhitelek jóváírásakor.

Számlázással kapcsolatban további tájékoztatók a KTH honlapján a GYIK-ben található.