2 kiemelt hírünk érkezett, kérjük, olvassa el figyelmesen. [ bezárás ]

Jogorvoslati kérelmek

2014. július 23. szerda

Kedves Hallgató!

Ez úton szeretnénk tájékoztatni a BME-vel fennálló hallgatói jogviszonya elbocsátással történő megszüntetésével (a továbbiakban: elbocsátás)/ költségtérítéses vagy önköltséges képzésbe átsorolásával (a továbbiakban: átsorolás) kapcsolatos néhány információról.

 

Annak eldöntéséhez, hogy az elbocsátásról, illetve átsorolásról szóló határozatok ellen érdemes-e fellebbezni, különösen az alábbi szabályzatok és jogszabályok tanulmányozását ajánljuk:

 

A kétszeres képzési idő miatti elbocsátás esetén különösen a Tanulmányi és Vizsgaszabályzat (TVSZ) 3. § (6) bekezdés b) pontját, 6 elégtelen vizsga miatti elbocsátás esetén pedig különösen a TVSZ 3. § (6) bekezdés e) pontját ajánlott áttanulmányozni.

 

A TVSZ 23. §-ában meghatározott méltányossági kérelemmel a hallgató tanulmányai során egy alkalommal élhet azzal, hogy tantervben szereplő követelmény alól felmentés nem adható méltányossági alapon sem.

 

A hallgatók államilag támogatott és költségtérítéses képzés közötti, valamint állami (rész)ösztöndíjjal támogatott és önköltséges képzés közötti átsorolására vonatkozó döntések alapjául szolgáló egyetemi szintű szabályozás a Térítési és Juttatási Szabályzat (TJSZ) 2 §, 7.§ és 7/A. §-ában található.

 

Az elbocsátó és az átsoroló határozatok – a vonatkozó egyetemi szabályzatok útján vagy közvetlenül – a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény, illetve ahol alkalmazandó, a felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvény rendelkezésein alapulnak.

 

Kérjük, hogy fellebbezési kérelme benyújtása előtt olvassa el figyelmesen az Ön esetében irányadó, az elbocsátó/átsoroló határozatban megjelölt jogszabályi rendelkezéseket, és ezek alapján mérlegelje, hogy kíván-e élni fellebbezési jogával.

 

Amennyiben az elsőfokú határozattal szemben fellebbezést kíván benyújtani, jogorvoslati kérelme Hallgatói Jogorvoslati Bizottság (a továbbiakban: HJB) általi elbírálása során lehetősége van személyes meghallgatására. A személyes meghallgatásokra – amennyiben ezzel élni kíván - a KTH honlapján közzétett helyszínen és időpontban van lehetősége (az a helyszín és időpont vonatkozik Önre, amely az Önt érintő képzés Karánál található, külön az elbocsátás ellen, ill. az átsorolás ellen benyújtott fellebbezésnél). 

Tekintettel arra, hogy a fenti időpontok a kar valamennyi, hasonló üggyel érintett hallgatójának személyes meghallgatására kijelölt kezdő időpontokat jelentik, az esetleges hosszabb várakozás nem zárható ki.

 

A személyes meghallgatására joga van. Amennyiben azonban a jogorvoslati kérelmét jól előkészítette, abban fellebbezése részletes indoklását, valamint a fellebbezésében foglaltak alátámasztásául szolgáló esetleges dokumentumokat a Neptun rendszerben a fellebbezéshez mellékletként csatolta, vagyis írásos úton adta meg az ügye megítéléséhez szükséges valamennyi releváns információt, úgy pusztán abból, hogy személyesen is megjelenik, nem származik előnye. Amennyiben tehát a kérelmében már leírtakon felül egyebet személyes meghallgatása során sem kívánna vagy tudna előadni, úgy az ügyintézés gyorsítása és a többi hallgató érdekében ajánljuk, hogy fontolja meg, élni kíván-e a személyes meghallgatása jogával. Amennyiben személyesen nem jelenne meg a HJB ülésén, és a HJB úgy ítélné meg, hogy esetlegesen szükségesnek tartja valamely részlet további tisztázását, a HJB az ülése alkalmával telefonon is megkeresheti Önt, a Neptun rendszerben megadott kapcsolattartási telefonszámán. Ennek érdekében kérjük, hogy a Neptun rendszerben telefonos elérhetőségeit – ha szükséges – frissítse.

 

Amennyiben személyes meghallgatásának jogával élni kíván, a fenti időben és helyen szíveskedjen megjelenni. Kérem, ez esetben szíveskedjen magával hozni érvényes személyazonosító igazolványát és lakcímkártyáját.

 

 

Üdvözlettel:

GMF Jogi és Munkaügyi Osztály
Jogi Csoport

  

 

Nyári nyitvatartás

2014. június 26. csütörtök

Június 30. és augusztus 29. között nyári nyitvatartás lesz:

  • kedd-szerda-csütörtök: 8:30...11:30

BME Központi Tanulmányi Hivatal

Cím: 1111 Budapest, Műegyetem rkp. 7-9., R épület földszint   ·   Telefon: +361 463 4242   ·   E-mail:
flag-hu
2014. július 29. kedd   ·   2014 nyár 6. hete   ·   Hivatal félfogadási idő a mai napon: 08:30–11:30

Tanulmányi hírek

Köszöntjük felvett hallgatóinkat!

2014. július 25. péntek

Felvett hallgatóinknak hamarosan postázzuk az erről szóló határozatot. A tanulmányokkal kapcsolatos tájékoztató...

Bővebben »

Jogorvoslati kérelmek

2014. július 23. szerda

Az elbocsátásról, illetve az átsorolásról szóló határozatok elleni fellebbezéssel kapcsolatos információk, a HJB ülések időpontjaival

Bővebben »

Nyári nyitvatartás

2014. június 26. csütörtök

Június 30-tól nyári nyitvatartás...

Bővebben »

Költségtérítés-önköltség

2014. július 15. kedd

Elérhető a 2014/15 tanév költségtérítés-önköltség táblázata.

Bővebben »

2013/14/2 félévi összesített korrigált kredit index (ÖKKI)

2014. július 08. kedd

A 2013/14/2 félévi összesített korrigált kredit index (ÖKKI) szakcsoportonkénti határértékei...

Bővebben »

KTH hallgatói hírlevél a 2013/14/2 félév-zárásról (2)

2014. június 20. péntek

A 2013/14/2 félév zárásáról összeállított 2. hírlevél az előzetes tantárgyfelvétellel, az elbocsátással, átsorolásokkal kapcsolatos információkat tartalmazza 

Bővebben »

Még több hír »

Egyetemi hírek

Köszöntjük felvett hallgatóinkat!

2014. július 25. péntek

Felvett hallgatóinknak hamarosan postázzuk az erről szóló határozatot. A tanulmányokkal kapcsolatos tájékoztató...

Bővebben »

Jogorvoslati kérelmek

2014. július 23. szerda

Az elbocsátásról, illetve az átsorolásról szóló határozatok elleni fellebbezéssel kapcsolatos információk, a HJB ülések időpontjaival

Bővebben »

Diplomaátadó ünnepségek 2014-ben

2013. december 06. péntek

A Dékáni Hivataloktól kapott tájékoztatás szerint ...

Bővebben »

BME Képzési tájékoztató

2014. július 22. kedd

A 2014/2015-ös tanév tájékoztatója...

Bővebben »

Még több hír »